Vinterdäck räddar liv

25 september, 2011 | Författare: wedweb | Posted in Hus & hem

När vintern kommer till Sverige påverkas underlaget våra vägar och väghållningen för våra bilar. Under vintern är det viktigt att ha snö och halka i beaktande när man är ute med bilen på våra vägar. Det gäller att vara extra observant i vintertrafiken eftersom den är präglad av många faror. Faror som vi inte behöver ha i beräknande under vår, sommar och höst. Det finns sätt att förebygga olyckor, och det är att byta till vinterdäck på bilen så fort det är stor risk för frost, blixthalka och snö. Trafikverket bekräftar att dödsolyckorna halveras tack vare att förare byter till vinterdäck. Det är ett hjälpligt underlag för att få sig en tankeställare, byt däck och förbättra dina chanser drastiskt.

Det finns dumdristiga tendenser hos vissa personer som gör att de inte respekterar farorna med dåligt väglag. Det sunda förnuftet säger att man inte bör köra rattfull, men en del väljer att ignorera detta. Detsamma gäller att man inte bör färdas i bil utan vinterdäck nar det råder vinterväglag. Precis som det är lätt att tappa kontrollen när man kör alkoholpåverkad, så kan man lätt tappa kontrollen på halt underlag om man kör utan vinterdäck. Ges det möjlighet till ökad kontroll och säkerhet, så är det vår plikt att se till att den ökade kontrollen uppfylls. Denna ökade kontroll innebär både en fördel för oss själva och för andra som vistas på våra vintervägar.

Vinterdäck kan rädda liv. I många fall är det dubbarna som hjälper vinterdäcken att få fäste, och det är ytterst viktigt att alla bilägare tar sitt ansvar och byter till vinterdäck. Det är dessutom krav på att ha vinterdäck mellan den 1 december till den 31 mars. Det är dock tillåtet att ha dubbdäck mellan 1 oktober till 15 april. För att vara väl förberedd gör man rätt i att byta till vinterdäck redan den 1 oktober, eftersom dessa datum egentligen inte säger någonting om det väglag som råder. Bara för att du inte tvingas ha vinterdäck från den första oktober, så säger det ingenting om det aktuella vädret. Här måste vi tillåta oss att inte tänka blint på datum utan använda sunt förnuft. Det kan ju trots allt komma snö i oktober, eller så blir det nätter och morgnar med blixthalka. Vinterdäcket ska inte betraktas som ett måste utifrån den lagliga aspekten, utan snarare betraktas utifrån huvudsyftet, d.v.s. att rädda liv. Vi har ett ansvar både för oss själva men också för vår omgivning.

Författare: wedweb

This author has published 7 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.