Vad beror håravfall på?

9 januari, 2011 | Författare: Micke | Posted in Hälsa & Skönhet

Det kan finnas många orsaker som leder till håravfall, det absolut vanligaste är ärftligt håravfall och denna typ av håravfall brukar ske gradvis genom att hårfästet förflyttas uppåt samt det skapas en kal fläck mitt på gässan. Men det finns även andra typer som vi beskriver närmare nedan.

Ärftligt håravfall
Både män och kvinnor kan råka ut för ärftligt håravfall men det är betydligt vanligare hos män. När denna typ av håravfall kan börja kan variera kraftigt men inte sällan runt 30-årsåldern. Det är möjligt att bromsa håravfallet med receptfria medel som säljs på exempelvis apotek. Det kan dock ta upp till ett halvår innan man kan se resultat.

Tillfälligt håravfall
Ett tillfälligt håravfall är precis som det heter tillfälligt. Det kan bero på ändringar i kost eller hormoner men ofta kan man se samband med sjukdomar och medicinering, det är inte sällan en biverkning från en medicin. Även snabb viktminskning kan leda till tillfälligt håravfall.
Efter en graviditet har man en tendens att tappa allt hår som man normalt inte tappade under graviditeten på en gång.

Fläckvis håravfall
Fläckvis håravfall beror ofta på en hudsjukdom kallad Alopecia areata. Denna sjukdom påverkar immunsvaret så det agerar tvärt emot vad det ska – hårsäckarna sätts i viloläge och därmed faller håret av. Det är dock ingen farlig sjukdom och det finns en god chans att man kan återfå hårväxten då hårsäckarna inte blir skadade.

Metoder för att minska/stoppa håravfallet
Den vanligaste behandlingen är medicinering med receptfria medel, exempelvis Recrea eller Rogaine. Man kan även kombinera dessa medel med exempelvis hårlaser som stimulerar hårväxten genom att öka blodströmningen i hårbottnen. Numera finns det även hårlaser för hemmabruk för en rimlig peng. När man har håravfall är det också viktigt att sköta håret och inte slita på det i onödan, undvik därför avancerade håruppsättningar, flätor och liknande.
Det finns även ett stort utbud av schampo och balsam som är speciellt utvecklat för att stärka håret, dessa kan vara bra att kombinera tillsammans med andra metoder.

Författare: Micke

This author has published 3 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.