Upptäck kulturen, lev språket

6 augusti, 2012 | Författare: mnef | Posted in Resor & resmål

Prova på att studera i Australien, England eller USA och du kommer att bli flytande i engelska och samtidigt få erfarenheter som varar hela livet.

Trots att vi svenskar generellt sett är bland de bästa i världen på att lära oss engelska som andraspråk så är det många som behöver bättra på sin kommunikationsförmåga. Vi hör engelskan varje dag på TV och radio, och i och med internet har vi även tillgång till massvis med text på engelska, men vi är ovana vid att prata språket själva. Man märker direkt på det tvekande uttalet tendensen att slänga in svengelska uttryck att en talare inte är helt hemma i språket. Men samtidigt som världen blir mer och mer globaliserad så blir det allt viktigare att vara tillräckligt flytande på engelska för att kunna uttrycka sig fritt och kommunicera vad man vill ha sagt klart och tydligt. Då måste man komplettera sitt ordförråd och grammatiska kunskaper genom att stimulera just interaktionen. Att tillbringa en kortare eller längre period i ett land där engelska talas som modersmål snabbar på inlärningen och hjälper språkstudenten att bli flytande nästan dubbelt så snabbt som om man läser en kurs hemma i Sverige.

Den främsta fördelen med resa på språkresa till ett engelsktalande land är alltså att du kommer att befinna dig på en plats där engelska talas överallt omkring dig och där du måste använda det dygnet runt. Dessutom kommer du att lära känna kulturen där språket utvecklats, vilket ger dig en djupare förståelse av vad orden betyder och hur de används till vardags. En sista bonus är att engelska talas i några av världens mest spännande länder.

För många är drömmen att komma till USA och väljer du att åka iväg för att plugga engelska där finns det en massa alternativ att välja bland. T.ex. kan du följa de svenska utvandrarna och bege dig till Minnesota. Då får du uppleva öppna landskap, cowboy-liv och oförglömligt vacker natur. Eller res till Kalifornien och tillbringa ett tag i Hollywood där du kan spana på kändisar, besöka världsberömda filmstudios eller lära dig att surfa i Stilla havets vågor mellan lektionerna. Om du är sugen på strandliv kan du också resa till USA:s andra kust för engelska språkkurser i Miami. Här finns kilometervis med vit sandstrand, pastellfärgade hus och latinska rytmer från Kuba.

I helt motsatt riktning hittar du ett annat stort engelsktalande land – nämligen Australien. Australien är också perfekt för dig som älskar sol och bad eftersom landet också har en lång, idyllisk kust. Du har dessutom chansen att upptäcka Australiens unika djurliv som skiljer sig helt från djurlivet någon annanstans. Du kan få se koalor, känguruer och en massa ovanliga spindelarter!

Men man behöver inte bege sig till andra sidan jordklotet för att plugga engelska. Språket har trots allt sitt ursprung i ett land som ligger ganska nära Sverige och dit du kan flyga på en till två timmar. Men närheten till Sverige är inte det enda som lockar utbytesstudenter att studera i England. Landet är litet men oerhört varierande, och under bara några veckor där kommer du att hinna uppleva alla dess olika sidor. Allt från att hålla en traditionell eftermiddagstebjudning på ett klassisk herrgård till att äta indisk curry på Londons etniskt mixade Brick Lane. Du kan gå på spöktur i ett Harry Potter-liknande slott eller spela golf på Skottlands böljande kullar. Det finns både pulserande storstäder som London och små pittoreska byar på landsbygden eller längs med kusten.

Vart du än väljer att åka så kommer du att upptäcka att de engelsktalande länderna har en vänlig och öppen befolkning som gärna tar sig en pratstund med dig. Det är relativt enkelt att hitta okvalificerat arbete och att jobba i ett kafe eller i en butik kan vara det bästa sättet att utmana sina språkkunskaper eftersom du verkligen måste kommunicera med kunder på engelska.När du kommer hem kommer du att kunna prata engelska med självsäkerhet och dessutom kommer du att ha minnen för livet från din tid utomlands.

Författare: mnef

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.