Trådlöst nätverk

12 oktober, 2010 | Författare: admin | Posted in Datorer & Internet

När du bygger ett trådlöst nätverk gäller det att tänka först och bygga sen. Det finns ett otal saker man inte ska göra. Radiovågor är som tur är inte så nyckfulla men omgivningen de färdas i förändras konstant. Regn, dimma, föremål som flyttar sig eller växer ställer alla till problem för dig som vill flytta data utan kablar. Fri sikt är mantrat för nätbyggaren!

Vad är fri sikt?

Radiovågor fungerar inte som en laserstråle som går rakt fram tills den tar stopp i ett föremål. Den studsar, böjs av och breder ut sig som en matta av mögelsvamp. Självklara hinder som betongväggar och plåtsaker har vi alla läst om men visste du att det inte fungerar så bra att köra över vatten, mellan två skorstenar eller genom ett träd? Skorstenarna kan göra att signalen tar två olika vägar till mottagaren och försvinner. Stilla vatten fungerar som en spegel och studsar signalen och trädet absorberar signalen totalt. Vatten kan man komma över bara man har tillräcklig höjd på antennerna och skorstenarna kan man kanske komma mellan om man väljer horisontell polarisation på antennerna. Men garanti finns det inte för något. Välj hellre en annan placering av antennen. Om fri sikt och annat kan du läsa om i artikeln ”så bygger du trådlöst nätverk”.

Välj rätt utrustning

Utrustningen är minst lika viktig som placeringen av antennerna. Hela kedjan är lika viktig och missar man en länk blir det kattskit av hela nätet.

Radioutrustning

Uteffekt och känslighet är det du ska titta efter här. Vanliga konsumentprylar har oftast dåligt av bådadera. En vanlig D-Link 2100 ger 32 mW ut och en känslighet på på -66 dBm på 54 Mbit. Ett radiokort från Atheros ger 65mW och -73 dBm känslighet. Atheroskortet hör alltså stationer dubbelt så långt bort som D-Linken! Atheroskort sitter i Mikrotiks utrustning och de dyrare accesspunkterna från Netgear och Linksys.

Kabel

Kabel är något du ska undvika. Tre meter billig koaxialkabel bränner bort halva effekten eller 3 dB! Som tur är finns det lågförlustkabel att köpa för vettiga pengar numera. Då klarar man sig med hälften på en HDF200 eller om man lyxar till det och väljer den tjockare HDF400, 0,7 dB. Man inser snabbt att en 10 meter lång kabel inte är att tänka på med billig koaxialkabel du hittat i en låda.

För att göra kablar krävs speciella verktyg och lite vana. Köp hellre en färdig förlängningskabel så slipper du dåliga kablar.

Antalet olika kontakter är i det närmaste oändligt så det gäller att du väljer rätt. Tre typer är dominerande påp marknaden just nu. N som sitter i alla antenner. R-SMA finns på konsumentutrustning och R-TNC sitter på många Linksys. Sedan finns ett otal olika kontakter för radioutrustning som sitter inne i apparater men den kommer du sällan i kontakt med.

Antenner

Av många försäljare får man höra att starkast antenn vinner kampen. Jag säger rätt antenn vinner i längden. En rundstrålande antenn har en spridning som liknar en skiva. På en antenn med 0 dB förstärkning är skivan oändligt tjock. En boll alltså. Har antennen 14 dB förstärkning blir det mer som brättet på en slokhatt. Sitter man rakt under, över eller nära den antennen händer ingenting. Antennen skall välja efter vilket avstånd du ska köra. För inomhusbruk är 5-9 dBi lämpligt om du inte har två våningar. Då krävs det lite andra lösningar.

För länkar på några hundra meter och uppåt krävs minst en riktantenn. De finns i olika utförande men en panelantenn på 10 dBi eller yagiantennen på 14 dbi passar de flesta. Du kan köra flera kilometer utan att för den skull slita med att rikta in antennerna. Har du en för stark antenn blir strålen väldigt smal och det blir svårt att ställa antennerna mot varandra. Jämför med ett prickskyttegevär på flera kilometer utan kikarsikte. Därför vill du ha en så svag antenn du kan men ändå behålla signalnivån.

Helheten

Har du bestämt dig för en typ av nät som passar dig är det bara till att köpa utrustningen. Glöm inte småsakerna som vulktejp och buntband. Allt inom trådlöst nätverk måste inte vara svårt och dyrt! Det finns folk som arbetar med att svara på dina frågor.

Denna artikel är återskapad ifrån gamla versionen av dinlank.se och publicerad av Admin!

Författare: admin

This author has published 34 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.