Tips på bra skräckfilmer

23 juni, 2011 | Författare: KarlJ | Posted in Nöje & Fritid

Vissa filmer får tyvärr se sig bortgallrade, medan ni säkert inte kommer att hålla med om alla mina rekommendationer – se artikeln mer som en guide för den som vill fördjupa sig i skräck än den ultimata genomgången. I vilket fall som helst önskar jag er trevlig läsning, och i bästa fall kanske ni får en ny favorit!

För mig känns det rätt att börja år 1968, när George A. Romeros Night of the Living Dead såg dagens ljus. Den realistiska, dokumentära känslan i den svartvita rullen chockade många, inte blev det bättre av att de döda vaknade till liv och kalasade på människokött. Tillsammans med uppföljarna Dawn of the Dead – den bästa av de tre – och Day of the Dead skapades en trilogi, som med hjälp av gore, samhälls- och människokritik håller än idag. Även nyinspelningen av den första filmen tål att ses, medan naturligtvis parodier har sett dagens ljus (till exempel Return of the Living Dead-serien, del tre recenserad). Night of the Living Dead för mig in på amerikansk films guldålder, nämligen sjuttiotalet. Kreativiteten flödade fritt och allting tycktes möjligt, vilket innan baksmällan kom gav upphov till flera sköna filmer.

Exorcisten kan inte ha undgått många, med sina magstarka utdrivningsscener varvade med realism och existentiella frågor. Motorsågsmassakern är möjligen årtiondets bästa och ett riktigt bra exempel på en skräckfilm som samtidigt kommenterar sin samtid. Trots sitt rykte är den inte särskilt blodig, men stämningen är på topp när man får följa de stackars överflödiga slakteriarbetarna som har fått gå över till människoköttsindustrin för att överleva. En annan rulle som knappast är lika omtalad är legenden Wes Cravens debut Last House on the Left, där hippieerans slut allegoriskt skildras genom de brutala och sadistiska morden på två tonårsflickor. Även Carrie tål att ses, ett välgjort verk baserat på Stephen Kings debutroman, handlande om den telekinetiskt begåvade Carrie, hennes sjukt religiösa mor och mobbarna i gymnasiet.

Både Hajen och Alien som kom under sjuttiotalet är i högsta grad sevärda, även om de i egenskap av monsterfilmer med hög budget inte riktigt hamnar i samma fack som de andra jag har nämnt. Både Hajen och Alien fick flera uppföljare, men den enda som verkligen når upp i samma klass som sina föregångare är James Camerons actionäventyr Aliens från 1986. Kannibalism avhandlas i många fler filmer än Motorsågsmassakern, en av de mest omtalade bör vara Ruggero Deodatos Cannibal Holocaust, som utan djurvåldet skulle varit en rätt så trevlig rulle. I sin nuvarande form är det en chockfilm som inte bör ses av känsliga – och definitivt inte djurvänner!

Besök filmforum för mer artiklar om skräckfilmer, krigsfilmer och zombiefilmer.

Författare: KarlJ

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.