Tandblekning hemma – vad är det?

23 juni, 2011 | Författare: rockrika | Posted in Hälsa & Skönhet

Många undrar vad tandblekning hemma är, hur det fungerar och om det är farligt. Här har vi försökt att samla vanliga frågor och svar om tandblekning hemma.

Hur går tandblekning hemma till?
Först formar du tandskenorna så att de passar din under- och överkäke. Sedan applicerar du blekningsgel i skenorna och upprepar behandlingen tills du nått önskat resultat. De flesta tandblekningskit har väldigt enkla steg-för-steg instruktioner på Svenska, så du kan helt enkelt inte misslyckas. Se guiden Så bleker du tänderna för detaljerad information.

Vad kostar det att bleka tänderna hemma?
Priset för tandblekning ligger på internet mellan 300-1000 kr för ett komplett tandblekningskit beroende på vilket märke du väljer samt vilken styrka du vill ha på blekningen.

Är det någon skillnad på att bleka tänderna hemma eller hos en tandläkare?
Den största skillnaden är att du måste göra allt själv, något som kan vara lite jobbigt om man inte har en aning om hur man ska göra, men tack vare att noggranna instruktioner följer med så brukar det inte vara några problem med detta. En annan skillnad är såklart priset.

Vilka biverkningar kan uppstå när man bleker tänderna hemma?
Den vanligaste biverkningen är lätta ilningar, detta är inte skadligt och ilningarna försvinner alltid efter ca 24h. Vill du undvika eventuella ilningar kan du skölja munnen med fluor innan och efter behandling. Lätta ilningar drabbar ca 1 av 10.

Kan jag bleka tänderna om jag är gravid eller ammar?
Det finns ingen utförlig forskning om effekten av tandblekning under amning eller graviditet. Det är troligen ofarligt, men för att vara på säkra sidan är det bäst att undvika tandblekning under den tiden.

Vad orsakar missfärgningar av mina tänder?
De vanligaste orsakerna till missfärgade tänder beror på sådant som vi konsumerar, t.ex. färgstark mat, rödvin, tobak, kaffe och te. Dålig munhygien och karies är också vanliga orsaker, som kan ge en brun och i vissa fall svart missfärgning. Tändernas färgnyans skiljer sig också från person till person och en del människor har naturligt lite gulare tänder. Tänderna blir även mörkare med åren, något som är oundvikligt oavsett hur bra tänderna än sköts. Att tändernas färg förändras med åldern beror på att pulpan i tanden krymper med åldern och tändernas densitet blir på så sätt högre. Vissa mediciner kan också orsaka missfärgningar.
Hur ofta ska jag bleka mina tänder?
En gång om dagen är det vanligaste men en del väljer att bleka tänderna både morgon och kväll för att få snabbare resultat. När du är nöjd med vitheten avslutar du helt enkelt behandlingen. Du kommer att se en gradvis nyansskillnad så du riskerar inte att få onaturligt vita tänder.

Kan jag bleka tänderna om jag har fyllnader, fasader eller tandsmycke?
Det går bra att bleka tänderna även om du har konstgjorda tänder av t.ex. kompositplast/porslin, fyllnader eller tandsmycke. Dessa delar kommer inte att blekas då våra produkter är utvecklade att bleka emalj. Du ska dock inte bleka dina tänder om du lider av tandlossning eller om du har öppna sår i munhålan, konsultera då först din tandläkare.

Hur länge behöver jag bleka tänderna?
De flesta ser resultat redan efter den första behandlingen. En behandling bör vara minst 60 min och vi rekommenderar från ca 90 till 120 minuter. Hur länge just du behöver bleka beror på hur dina tänder ser ut innan påbörjad behandling. Mellan 1 till 10 behandlingar är tillräckligt för att få vita tänder. Faktorer som påverkar antalet behandlingar är styrkan på tandblekningsgelen och hur vita tänder du önskar. Var uppmärksam att FÖR vita tänder inte ser naturligt ut.

Hur länge håller en tandblekning?
Hur länge resultatet av en tandblekning håller beror mycket på hur du sköter dina tänder efter blekningen. Undvik, i den mån det är möjligt, mat och dryck som missfärgar tänderna, så håller tandblekningen också längre, mellan 3 och 5 år är inte ovanligt. Du ska inte bleka tänderna för ofta, högst en gång om året enligt tandläkarnas rekommendationer.

Författare: rockrika

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.