Spara upp till 90% av det du ger till elbolaget!

8 mars, 2011 | Författare: Tor | Posted in Ekonomi

LED (light emitting diod) har funnits på marknaden det senaste deceniet eller så och besvikelserna har varit många. Detta har dock förändrats det senaste två åren. Idag finns det lampor som inte oväntat slocknar eller tappar ljusstyrka efter någon månad. Produktionen har kommit igång och kvaliten har blivit jämnare och framför allt mycket högre. Idag finns det kvalitets LED som ger 50.000 timmars brintid och då återstår fortfarande 70% av ljusstyrkan. I praktiken kan dessa LED lysa upp till 100.000 timmar. Detta skall jämföras med halogen lampor som idag ger mellan 1000 och 2000 timmar. En låg energilampa ger 10.000 timmar. I ett hushåll med normal användning kan en kvalitets LED inte behövs bytas de närmsta 30-40 åren. Du hinner köpa ca 50 st halogen lampor under samma förhållanden och tid.

Så till kostnaden. Ja LED är ju dyrare men som jag sa ovan så brinner de också betydligt längre. Hur många LED lampor kan du köpa på 50 stycken halogen lampor? Jag har räknat lite på det och jag kom fram till att du sparar igen pengarna efter 10 halogen lampor. Bra va? Men besparingarna stannar inte här. Den huvudsakliga besparingen är egentligen på elräkningen. Upp till 90% av det du idag ger till elbolaget kan du investera i LED. Detta innebär att i de flesta fall har din investering redan börjat ge besparingar efter 1-3 år. Du som företagare bör betrakta denna typ av investering som ett måste eftersom den håller i sig under en lång period och är återbetald inom 3 år, därefter är det en ren besparing. Installationer visar på mindre butiker som gjort besparingar på 100.000 kr vid år 5. Större butiker har gjort bestparingar på 500.000.

Nästa är att LED avger ett svagare ljus enligt många. Ja, de har de gjort men inte längre. Idag kan du leta fram lampor som avger 3*3W dvs. 9W till en styrka av 540 lumen. Det är ungefär det samma som en halogen på 35-40W. Det fanns inte att få tag på för 1 år sedan. Det finns till och med lampor för butiksbeslysning eller mer påkostad hemma belysning på 12*3 W och hela 2160 lumen. Det motsvarar nästan dubbelt så mycket ljus som två stycken 100W glödlampor tillsammmans. Så utvecklingen går framåt. LED utvecklar mindre värme och all energi går åt till att skapa ljus och enbart ljus. Detta är viktigt då det sänker risken för brand till noll.

Lycka till med din investering.

Författare: Tor

This author has published 4 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.