Salwar Kameez

9 oktober, 2011 | Författare: smoseo | Posted in Shopping
Salwar Kameez som också kallas Panjabi

Vit elegant Salwar Kameez

Salwar Kameez är ett traditionellt indiskt klädesplagg i två delar som ofta kallas för ”indisk kostym”. Nederdelen ”salwar” är en pyjamasliknande byxa i lös och ledig passform. Byxan är ofta vid upptill med smala byxben nere vid anklarna och hålls upp med dragsko eller resår i midjan. Salwar byxan kommer i en mängd olika stilar och former. En del är breda och säckiga medans andra är av smalare design. Salwar byxan kan bäras av både kvinnor och män men är sydda på olika sätt för att passa båda. Det vanligaste tyget som används är bomull men denna byxa förekommer i en mängd olika tyger. Man kan köpa Salwar Kameez färdigsydda eller få dem skräddarsydda i det tyg och den stil man föredrar.

Till salwar byxan hör överdelen ”kameez”. Detta är ett traditionellt indiskt klädesplagg som är som en lång, lös skjorta eller tunika. Kameez finns för både kvinnor och män med är också den sydd på olika vis för att passa båda könen. Vanligtvis räcker en kameez till överdelen av knäet men nuförtiden hittar man också kameez som är både längre eller kortare. För ökad rörelsefrihet och bekvämlighet så har kameezen slitsar på vardera sidosöm. Dessa kallas för ”chaak” och löper vanligtvis från midjan ner. Det förekommer versioner som är mer figurnära och dessa kallas då för ”kurta”.

En Kameez kan liksom salwar vara sydd i ett antal olika tyger, tjocka eller tunnare såsom bomull, georgette, rent siden eller chiffong. Vid mer genomskinliga stilar bär kvinnorna ofta en kort blus, så kallad ”choli” under. Skräddarens stil och hantverkskicklighet visar sig oftast i kameezens utsmyckningen samt nackringningens form. Salwar Kameez kan vara enkla eller rikt utsmyckad med brodyrer, pärlor och tryckta mönster. Olika längder på ärmen samt formen på nackens ringning eller kragen ger en kameez varierande utseende och design. Salwar Kameez kostymen kan användas både till vardag och fest.

Författare: smoseo

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.