Oljerockens historia

21 mars, 2011 | Författare: Kakadu Traders | Posted in Shopping

Att impregnera textil till oljerockar / vaxjackor för att göra dem vattenavvisande är förmodligen en lika gammal konst som att väva tyget i sig självt. Denna tillbakablick sträcker sig till 1800-talets slut då sjömän och fiskare sökte efter det optimala regnskyddet i form av en oljerock. Vid denna tid var seglen av linne eller bomull och sjömännen prövade olika sätt att impregnera tyget till en oljerock / vaxjacka / oljejacka. Oljerockarna impregnerade med linolja, olika vaxer och tjära och blev de första oljerockarna / vaxjackorna.
En pensionerad sjöman från Scottland, Edward Leroy, bestämde sig i slutet av 1890-talet att bosätta sig i Australien. Efter ett liv på haven saknade han rätt färdigheter för att få anställning i land. Han var tvungen att finna ett alternativ för att tjäna sitt uppehälle. Många skepp bytte ut sina slitna segel och Leroy impregnerade tyget med en mixtur av oljor. Av det vattentäta tyget sydde han oljerockar. Sjömän och fiskare köpte hans oljerockar för skydd mot tuffa regn. Oljerockarna fungerade och de som bar hans oljerockar höll sig varma och torra. Ryktet gick över land om förträffligheten i Leroys oljerockar i regn och kyla och nybyggarna efterfrågade detta legendariska vattentäta material som finns i oljerock. Oljerocken fick en skärning i ryggen för att rocken skulle kunna användas bekvämt på hästryggen.

Utvecklingen av oljerockar fortsatte med olika blandningar av linolja och paraffinvax (en biprodukt vid raffinering av råolja). Paraffinet gjorde oljejackan / oljerocken / vaxjackan betydligt mer smidiga och gav oljerocken en viss förmåga att andas, att släppa ut fukt.

Kakadu Traders introducerade sitt patenterade Microwax för oljerockar 1972, vilket optimerade vatten och vindmotstånd i oljerockarna. Kakadu använder den finaste och långfibriga bomullen till sina oljerockar och väven vävs tätt. Detta i kombination med behandlingen av Microvax ger ett unikt tyg som stoppar vind och vatten men som släpper igenom fukt från kroppen.

”Microvax” innehåller en unik blandning av australiensiska oljor och vaxer och används exklusivt för Kakadu Traders oljerockar (gäller även för den kvalitet som Kakadu kallar Scrubbed, en efterbehandling av tyget). I motsats till enklare kvaliteter av oljerockar är Kakadu Traders behagligt luktfria, har en ”torrare” känsla och är smidiga även i kallt väder jämfört med andra oljerockar.

Det kanske viktigaste med en oljerock är att den har karaktär och känsla. Oljerocken är gjord av naturliga material och den åldras och får patina, precis som sin ägare. Oljerocken blir bara bättre ju äldre den blir. I dag finns många syntetiska hi-tech material på marknaden. Enligt vår mening saknar dess plagg personlighet och karaktär. Att jämföra dessa material med en väl använd oljerock låter sig inte göras.

Författare: Kakadu Traders

This author has published 5 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.