Mørke sjeler

9 oktober, 2011 | Författare: Claraf | Posted in Film, TV & Litteratur

böcker: Mørke sjeler
Regi: Mathieu Peteul och César Ducasse

För några år sen gjorde fransk-norske César Ducasse science fiction-filmen Lies Inc. Det var en intressant Philip K Dick-inspirerad historia, smart men med vissa brister vad gäller foto och skådespeleri. Men, han verkar ha lärt sej sin läxa. Mørke sjeler som han regisserat tillsammans med Mathieu Peteul är osedvanligt lyckad, både tekniskt och berättarmässigt. En skräckfilm kan vara helt okej som underhållning, men en skräckfilm med någonting att säja kan vara så mycket mer.

Det börjar lite 70-talsgialloaktigt med en i orange arbetsoverall klädd man, som man aldrig får se ansiktet på, som far runt i stan med en borrmaskin och borrar hål i folks skallar. Offren dör inte, utan blir någon slags hjärndöda halvzombier som kräks upp svart vätska. En far vars dotter är ett av offren tar själv upp jakten på gärningsmannen då polisen inte är särskilt effektiv i spanandet.

Mørke sjeler är en lågbudgetproduktion, men det är något som det lilla produktionsteamet lyckats dölja mycket väl. Den är filmad på 16 mm och sedan bearbetad digitalt vilket medfört att man får den gamla 70-80-talskänslan samtidigt som bilden är modern och skarp. Mycket lyckat, och bidragande till en mörkt skön stämning.

Intressantast är dock kanske själva historien. Det börjar lite som en blandning av giallo, slasher och kriminalfilm, men historien tar inte dom sedvanliga vändningarna utan siktar högre än mycket annat inom skräckfilmsgenren. Bakom allt huvudborrande finns en kommentar till Norges eller västerlandets ekonomiska rikedom och att oljan som bekostat den har ett pris. Man driver också med, får man anta är avsikten, det norska polisväsendet.

Om man ska anmärka på något kan det vara att en del karaktärer ibland agerar märkligt och kanske inte alltid så trovärdigt, och att några repliker är lite klumpiga. Bilden på blurayutgåvan kan också upplevas som lite väl mörk. Mørke sjeler är ändå en av dom mer intressanta bland dom senaste årens norska skräckfilmer med en väl avvägd blandning av rysligheter och eftertanke.

www.bubok.se

Författare: Claraf

This author has published 4 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.