Vilken kattsand passar min katt bäst?

29 november, 2010 | Författare: hemfod | Posted in Hus & hem

Vilken kattsand ska jag välja?
Det finns ett brett urval av olika sorters kattsand ute i butikerna. Men vad är det egentligen som skiljer de olika sorterna åt? Här kommer några råd som kan vara bra att tänka på vid valet av kattsand.
Så kallad kattsand, eller ”kattströ”, förekommer i ett stort antal olika varianter med olika egenskaper. Vilken kattsand bör man då välja till sin katt?
Vilket kattströ du ska välja, beror på vilka krav du har på bland annat sandens uppsugningsförmåga – vilken kan variera stort mellan olika sorters kattströ.
Kanske har du också särskilda önskemål när det gäller exempelvis kattsandens pris, dess luktborttagningsförmåga eller klumpbildande egenskaper.
Om din katt har särskilt känsliga tassar och trampdynor, kan du satsa på en lite ”mjukare” kattsand. Är katten långhårig, och får lätt sand i pälsen vid sina toalettbesök? Då kan ett lite grovkornigare kattströ istället lämpa sig bättre.
Uppsugningsförmågan har vi redan nämnt som en egenskap som många väljer att ta i beaktning vid valet av kattsand.
Många vill också ha ett kattströ som minimerar all obehaglig lukt – och det finns särskilda kattströsorter som erbjuder sådan luktborttagning.
Ibland kan sanden också innehålla partiklar som förhindrar bakterietillväxt, vilket också förhindrar att obehaglig lukt uppstår.
För många är det också en önskan, att kattsanden ska vara så dammfri som möjligt. Ofta är då ett så kallat klumpbildande kattströ att föredra.
Det finns också kattströsorter som marknadsförs som giftfria, miljövänliga och komposterbara. Vissa sorter behöver heller inte bytas lika ofta som andra.

Författare: hemfod

This author has published 3 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.