Kalsonger och trosor ur ett historiskt perspektiv

20 februari, 2011 | Författare: maverik | Posted in Shopping

Underkläderna som vi bär närmast kroppen sågs länge som tabubelagda och inget vi pratade om, till skillnad mot idag då en hel tunnelbanestation kan vara klädd i reklam för kalsonger.
Det är inte så långt tillbaka i tiden synsättet ändrades så pass radikalt på detta område, utan det har hänt mycket de senaste ~20 åren.

För att blicka tillbaka lite längre så på medeltiden vad underkläderna inte riktigt som vi tänker oss idag, trots att det inte finns så mycket underkläder bevarade så vet man att närmast kroppen bar män en skjorta och kvinnor en särk, av något mjukt material.

De vi kan efterlikna det vi idag kallar trosor och kalsonger så måste vi förflytta oss framåt så pass långt som till 1800-talets slut innan kvinnor börjar använda underbyxor. Männen har då användt kalsongliknande plagg några 10tal år.

Ordet trosa är ett betydligt nyare tillskott i ordlistan är ordet kalsong, när man talade om kvinnors underbyxor talade man länge om ”fruntimmerskalsonger” eller liknande.

Som ovan nämt var herrarna lite tidigare med att modernisera sin garderob. T-tröjans intåg i slutet på 1800-talet (Lanserades av Fruit of the Loom 1871 i USA) var början på denna modernisering. 1930-talets amerikanska jockeykalsong med praktisk Y-front var nästa stora steg i utvecklingen.

I modern tid känns det förstås helt normalt med stora reklampelare på lättklädda människor endast iförda kalsonger eller trosor/bh och det har nästan gått mot att vara det vanligaste reklampelarmotivet beroende på säsong. Skönt är väl detta, och med all rätt, kalsonger är en viktig del av garderoben och bör således ges en extra tanke.

Författare: maverik

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.