Harmoni i den stressade familjen!

15 december, 2010 | Författare: Karvegard | Posted in Hälsa & Skönhet

En effekt av föräldrar som är stressade är irritation som ofta drabbar familjen på ett negativt vis. Inget tålamod och kort stubin gör att det ofta känns som att man blir ”störd” av barnen och sin partner.
Detta kan leda till en nedåtspiral där hela familjen blir irriterad och mer krävande. Barnen känner av att föräldern/föräldrarna är irriterade och blir då osäkra när dom inte vet vad som är på gång vilket leder till irritation hos barnen.
Det blir fler konflikter i hemmet mellan alla familjemedlemmar som i sin tur ökar stressen och dess negativa effekter. Man får inte möjlighet att vila i sitt hem.

Ett sätt att bryta det här är att använda sig av olika typer av lekar.

* Snällistan: Skriv ner alla familjemedlemmars namn på rad med två kolumner för varje familjemedlem; en kolumn för när ”mamma” säger något snällt och en kolumn för när hon gör något snällt. Och om lillasyster säger något snällt till storebror sätter man en pinne i den kolumnen under lillasyster osv.
Sedan bestämmer man en dag några veckor senare och då får den som har flest pinnar en present. Det här brukar få barnen mer harmoniska och snälla mot varandra och man slipper en del av konflikterna.

* Uppskattningsrunda: Vid middagsbordet berättar man vad man uppskattar hos varandra. Någon aktuell sak, jag uppskattar att du gick ut med soporna idag, jg uppskattar att du tog hand om din lillebror efter skolan, jag uppskattar att du städade ditt rum osv.

* Tacksamhetsrundan: Vid middagsbordet går man laget runt och alla får berätta om något som dom är tacksamma för. Från stort till litet! Jag är tacksam över att solen sken idag, jag är tacksam för att jag blev glad när kassörskan log mot mig.

* Goda gärningar: Vid middagen berättar var och en om de goda gärningar man gjort under dagen; mot sig själv och andra.

* Dela ansvar: Låt barnen planera veckans middagsmeny. De växer med uppgiften och uppskattar att få ta ansvar. Barnen blir även mer delaktiga i det vardagliga vilket är viktigt.

* Egentid: Att få tid för sig själv är viktigt, även om man har barn. Och barn förstår betydligt mer än vad vi vuxna tycks tro. Berätta för barnen att du behöver lite tid för dig själv med lugn och ro för att ladda batterierna. Stäng in dig i ett rum och lyssna på skön musik, läs en bok, gör en avslappningsövning och bara var. Det räcker med en kvart.

Syftet med dom här ”lekarna” är att fokusera på det positiva och att skapa en positiv stämning i familjen.

För att läsa mer i samma ämne gå till min blogg: Kärvegård Konsult

Författare: Karvegard

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.