Gästbloggare: Anders de la Motte

9 oktober, 2011 | Författare: Claraf | Posted in Film, TV & Litteratur

Att skriva en uppföljare borde vara en baggis.

Formen är ju satt, huvudkaraktärerna introducerade och förhoppningsvis har man hunnit locka till sig en trogen krets läsare som kommer att kasta sig över boken så fort den kommer ut i handeln. A Piece of cake med andra ord, gasen i botten, det är bara att köra så det ryker!

Allt det där är naturligtvis sant, men då glömmer man en liten och inte så obetydligt detalj. För vid första boken var man bara en förhoppningsfull hobbyskribent som satt och knackade för sig själv hemma på kammaren. Lugnt och fint – no pressure at all!

Men nu, när andra boken skall skrivas finns de där plötsligt. Små irriterande förnimmelser som kikar över axeln och sänder kalla kårar längs ryggraden medan de Gollumväser i ens öra. Förväntningar, my precious! Förväntningar….

Förväntningar från förlaget (och i värsta fall förlagen) att visa att man kan leverera enligt kontraktet, förväntningar från läsekretsen om att förvalta deras berättelse. Ge dem mer av sådant de gillar men ändå komma med något som känns nytt.

Och sist men inte minst – förväntningar från en själv!

För nu måste man visa att första boken inte bara var en Lidnersk knäpp, ett one-hit wonder som inte går att upprepa. Att man dessutom hunnit lära sig ett och annat på vägen och att man blivit en mycket bättre skribent, ja rent utav – en författare…

www.bubok.se

Författare: Claraf

This author has published 4 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.