Flytta hemifrån? Här är det du behöver tänka på!

23 juni, 2011 | Författare: danieldag | Posted in Hus & hem

E-legitimation
Först och främst så är det bra att införskaffa en e-legitimation. Med denna kan du identifiera dig hos olika myndigheter via internet. Du kan bl.a. gå in på skatteverket.se och göra en flyttanmälan, be som skattejämkning och inkomstdeklarera.
Om du räknar med att inte tjäna mer än 18 104 kronor detta år så kan du, med hjälp av din e-legitimation, med fördel ansöka om skattejämkning på skatteverkets hemsida för att slippa betala någon skatt.
Om du flyttar för att studera så kan du ansöka efter studiebidrag/lån på csn.se med din e-legitimation. Gör du det så kan du välja att få alla dina meddelanden elektroniskt, och du får även dina pengar snabbare än om du skickar ansökan med posten.

Budget
Gör en budget efter bästa förmåga så att du får en överskådlig vy över vilka utgifter du kommer att ha, samtidigt som du får reda på hur mycket pengar du måste spara undan till räkningar, mat, osv. varje månad. Glöm inte utgifter som t.ex. kåravgift & kurslitteratur om du ska studera. Billig kurslitteratur kan du hittade på lycknis.se, och vill du spara ännu mer pengar så kan du undersöka om kurslitteratur går att låna på något bibliotek, alternativt om den går att köpas begagnat på t.ex. blocket.se eller kurslitteratur.se. Om du läser så har du även möjlighet till att söka stipendier, vilket du hittar mer information om på stipendier.se. Glöm ej heller att spara dina kvitton varje månad för att se över om du har lyckats hålla din budget bra eller dåligt, samt om några justeringar behöver göras.

Inredning
Att inreda en bostad kan kosta väldigt mycket pengar. Av denna anledning så vill du troligtvis anlita en flyttfirma som kan hjälpa dig att transportera möbler och andra ägodelar till din nya bostad. Har du väldigt mycket prylar så kan du även hyra förråd för att underlätta förvaring av det som ej fyller någon funktion för tillfället. Om du däremot lider av ett underskott av möbler och annan inredning så kan du med fördel fråga runt hos grannar och säga att du är intresserad av begagnade prylar, handla i second hand-butiker (både fysiska så som röda korset och på nätet som blocket) samt handla på rea.

Räkningar
Betala alltid dina räkningar i god tid. Viktigt att komma ihåg är att en betalning genom post- och bankgiro kan ta 2-3 arbetsdagar för din bank att genomföra. Om du ej betalar i tid så riskerar du att få en betalningsanmärkning, vilket leder till att du får svårt för att hyra lägenhet, skaffa telefonabonnemang eller låna pengar.

Försäkringar
När du flyttat är det även viktigt att du från inflyttningsdagen har en försäkring som täcker allt viktigt. Du behöver en hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och eventuellt även en allriskförsäkring. Om du arbetar kan du betala en arbetslöshetskasseförsäkring, även kallat för a-kassa. Innan du tecknar några avtal så bör du ringa runt till olika bolag och se vilka som kan ge dig bäst villkor. Om du studerar så är det viktigt att du även frågar efter studentrabatt, då flera bolag erbjuder detta, t.ex. lansforsakringar.se.

El och vatten
Du kan spara några kronor på elräkningen om du släcker lampor som inte behöver vara tända och stänger av elapparater via avstängningsknappen eller el-sladden (tips är att skaffa ett grenuttag med av- och på-knapp) så att apparaterna inte står på standby och drar ström i tystnad när de ej används.

Oförutsedda avgifter
Det är viktigt att du varje månad, i den mån du kan, sparar ihop en buffert inför oförutsedda avgifter. Ett tips är att gå till din bank och be dem föra över en viss summa pengar till ett sparkonto varje månad. Du får själv känna efter vilken summa som verkar rimlig att lägga undan varje månad, och kan självklart justera denna siffra med tiden om du känner att du kan spara mer eller om du måste skära ner på sparandet.

Författare: danieldag

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.