Filippinerna

31 augusti, 2011 | Författare: PeterKJ | Posted in Resor & resmål

Filippinerna är Sydostasiens folkrikaste land med över 90 miljoner invånare. Arean är ungefär lika stor som Italiens. Landet heter på engelska ”The Republic of the Philippines” och består av en enda stor skärgård i Stilla havet med över 7000 öar. Namnet kommer från från Spaniens kung ”Philip”.

Filippinerna är ett land med stora olikheter och skillnader i religion, etnicitet, språk och geografi. På grund av de etniska och religiösa skillnaderna så pågår ett ständigt civilt krig mellan norr och söder. På de södra delarna bor det mest muslimer och i större delen av landet, de norra delarna, bor det mest kristna katoliker.

Huvudstaden heter Manila (Manilla på engelska) och har över20 miljoner invånare i hela urbana området vilket gör den till en av jordklotets största städer när man räknar alla förorter. Endast Tokyo, Dehli, Seoul och Jakarta är större. något efter kommer Mumbai och New York.
Filippinerna har en demokrati som liknar den i Amerika, precis som mycket annat i landet. Presidenten kan behålla sitt ämbete i max6 år.
Senaten och ”the House of Representatives” finns även här och ämbetsmännen kan verka i 6 respektive3 år. Landets högsta domstol heter ”the Supreme Court”.

Landets urinvånare kallas ”Negritos” och det finns endast ca trettio tusen av dem. Majoriteten av Filipinios kallas, Tagalog, Cebuano, Ilocano och Hiligaynon.
Dom officiella språken i Filippinerna är Filipino (tagalog) samt Engelska men det talas mer än 170 olika språk och dialekter i landet. De flesta större områden och öar har egna dialekter men man klarar sig med engelska på de flesta ställena.
Landet har i 300 år tillhört Spanien. Sedan tog amerikanerna över landet när de vunnit över den Spanska flottan i Manilla bukten. Den 10 december 1898 så tillföll Filippinerna USA.

Geografin i landet
Landet är det enda i Sydostasien som inte har några landgränser. Närmaste länderna är Borneo och Taiwan. Det finns väldigt mycket berg i landet med många vulkaner. Det är ganska så vanligt med jordbävningar precis som i andra länder i Asien. Landets högsta punkt är Mount Apo och stiger 2,954 meter överhavet.

Ekonomin växer snabbt
Ekonomin i Filippinerna har tidigare växt väldigt snabbt/hastigt med ca 6% årlig tillväxt sedan början av2000-talet.
Landet backade precis som många andra länder vid den ekonomiska krisen 2008/2009.
Arbetslösheten i landet var år 2009 åtta procent.

Fuktigt klimat
Klimatet i Filippinerna är tropiskt med monsunregn. Landets medeltemperatur är 26 grader.hetaste månaden är i Maj och den kallaste är i Januari.
Mellan Maj till Oktober så pågår störtfallen samtidigt som det ofta är tyfoner. I genomsnitt 7 st tyfoner drabbar Filippinerna varje år. Den torra säsongen sträcker sig från December till Februari och är också den kallaste perioden på året.

Författare: PeterKJ

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.