Ett helt nytt liv med ögonoperation

21 mars, 2011 | Författare: wedweb | Posted in Hälsa & Skönhet

Tänk dig att vakna upp på morgonen, slå upp ögonen, och ha perfekt syn! Inget famlande efter glasögon för att kunna se vad klockan är. Sedan nästan 20 år är det möjligt att korrgera närsynthet med hjälp av ögonlaser. Starroperationerna som blev vanliga under 80-talet är föregångare till ögonoperationer mot närsynthet skulle man kunna säga. Än idag är operationer mot grå starr den överlägset vanligaste ögonoperationen med ca: 80 000 behandlingar per år.

För erfarna kirurger tar en ögonoperation med ögonlaser ungefär 10 minuter. För operationer av synfel som närsynthet finns det flera varianter att välja mellan. Dels kan man välja mellan att med laserkirurgi behandla och omforma den befintliga linsen i ögat, eller så kan man placera en syntetisk lins innanför hornhinnan. Den senare fungerar då ungefär som en vanlig kontaktlins som korrigerar synen.

LASIK-metoden

LASIK är en metod för att genomföra ögonoperationer med ögonlaser. Här skärs ett lock i hornhinnan, varefter man behandlar ögonvävnaden längre ner i ögat med laser. Denna metod ger en permanent förbättrad syn, för ~95% av patienterna helt utan biverkningar.

De biverkningar som trots allt kan uppstå är torra ögon, för stor korrigering, dubbelseende, ljuskänslighet, astigmatism, starburst- eller halo-effekter. Starburst-effekten yttrar sig som strålar som som utgår från en ljuskälla. Halo-effekten gör att man ser en lysande aura kring ljuskällan. Bieffekterna kan vara permanenta och i vissa fall mycket obehagliga. De personer som ska genomgå en ögonoperation med LASIK-metoden bör därför vara väl medveten om eventuella risker.

LASEK-metoden

LASEK är en operationsmetod för att för att korrigera närsynthet, översynthet samt vissa typer av astigmatism. Med LASEK-metoden behandlas hornhinnans yttersta lager med en ögonlaser.

Först lossas hornhinnans yttre skikt med en svag alkohollösning, därefter behandlar man det underliggande skiktet med ögonlaser. Efter behandlingen för man försiktigt ytskiktet på plats och sätter till sist en skyddande plåsterlins över det behandlade området. Linsen dämpar till viss del smärtan man kan uppleva under de första dagarna. Efter 4-5 dagar tar man bort plåsterlinsen på samma sätt som en vanlig kontaktlins.

Författare: wedweb

This author has published 7 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.