Dags att skaffa kreditkort?

23 juni, 2011 | Författare: rockrika | Posted in Ekonomi

Det finns en hel del faktorer at tänka på när du ska skaffa ett kreditkort. Oavsett om detta är ditt första kreditkort eller du bara behöver ett nytt så är det väl värt att lägga lite tid och energi på att både jämföra olika kreditkort och tänka ut exakt vad du ska använda kortet till.

Men först och främst, vad är ett kreditkort? Ett kreditkort är en variant av ett kontokort. Det är ett intyg som talar om att innehavaren har kredit hos utställaren av kortet. Kortföretaget betalar handlaren och fakturerar i sin tur kortinnehavaren. Med kreditkortet kan man köpa varor och senare får man en faktura som man kan betala vid ett tillfälle eller genom avbetalningar.

Undvik att hamna i lyxfällan
Det är lätt hänt att man använder sitt kreditkort och spenderar (mycket) mer pengar än man egentligen har. Om du känner att du inte har tillräckligt med disciplin eller koll på din privatekonomi så är det nog bättre att helt avstå från att skaffa ett kreditkort i första

1. Använd inte kreditkortet som ett lån
Ett kreditkort har högre ränta än de flesta banklån. Låt dig inte frestas att köpa dyra grejjor bara för att du kan. Om du inte kan betala av köpet snabbt så kan det bli väldigt dyrt med all ränta.

2. Betala av hela beloppet varje månad
Ett enkelt sätt att slippa betala ränta och tvinga dig själv till att inte spendera mer än du har är att betala av kreditkortet helt och hållet varje månad.

3. Använd kreditkortet bara i nödfall
Ett kreditkort kan vara väldigt bra att ha om det uppstår en situation där du verkligen behöver pengar, om du är ute och reser till exempel.

Årsavgift
De flesta kreditkort tar ut en årsavgift som kan ligga på mellan några hundra kronor upp till några tusen kronor. Detta är viktigt att tänka på när du jämför olika kreditkort.

Kreditgräns
Kreditgräns är den gräns banken eller företaget anger som kreditgräns på hemsidan eller vid förfrågan hos kundservice. Kreditgränsen är normalt den totala summan man får handla för under aktuell betalningsperiod. I summan ingår oftast den utnyttjade krediten. Vilken kreditgärns du maximalt får beror ofta på dina övriga betalningsåtaganden.

Reseförsäkring
De flesta kreditkort har någon typ av reseförsäkring som gäller när du betalar din resa, eller en del av din resa med ditt kreditkort. Hur bra försäkringen är och vad den täcker varierar mellan olika kreditkort. Oftast innehåller försäkringen någon form av avbeställningsskydd, kompletterande reseförsäkring och någon typ ersättning vid försenat baggage. Tänk på att läsa det finstilta när du jämför de olika kreditkorten och deras försäkringar.

Effektiv ränta
Effektiv ränta avser den totala kreditkostnaden definierad som årlig ränta på låneboloppet. Med kreditkostnad avses summan av räntor, tillägg och andra kostnader för ett lån.

Extrakort
Nästan alla kreditkort erbjuder valmöjligheten att beställa ett extrakort som kan användas av dina familjemedlemmar. De flesta tar dock betalt för detta.

Kreditkort med betalningsanmärkning

Det går att få ett kreditkort trots betalningsanmärkning av vissa kreditinstitut men de flesta kreditkort godkänner inte ansökningar om du har en betalningsanmärkning.Tänk på att skydda ditt kreditkort

  • Tänk på att alltid skydda din Pin-kod till kortet, använd ej enkla sifferkombinationer eller de fyra sista siffrorna i ditt personnummer.
  • Försäkra dig om att ingen ser din kod när du går till bankomaten.
  • Håll reda på kvitton som innehåller ditt kortnummer.
  • När du använder ditt kort på nätet, skriv ut kvittot eller spara kvittot på din dator.
  • Spärra kreditkortet direkt om du blir av med det.

Phising och skimming – vad är det?

De vanligaste två bedrägeriformerna är skimming och phishing. Phishing är en sorts “spam” (massutskick) som syftar till att samla in känslig information från Internet-användare. När avsändaren fått in informationen är tanken att informationen skall användas i olagligt syfte som t ex ta ut pengar från folks bankkonton utan deras vetskap och tillåtelse.

Skimming innebär kopiering av den information som finns på magnetremsan på ditt kreditkort i syfte att tillverka ett falskt kort. Denna typ av bedrägeri förekommer främst i uttagsautomater och i enstaka fall även i butiksterminaler. Kontrollera alltid ditt bankomatuttag med kvitto och om bankomaten ser konstig ut på något sätt använd den inte.

Författare: rockrika

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.