Bygga trummor själv

21 mars, 2011 | Författare: Trumslagaren | Posted in Nöje & Fritid

Bygga trummor är numera fullt möjligt utan att bli ruinerad men räkna inte med att bygga eget ska spara dig pengar. Det går inte att slå kina-byggda trumset i pris. Bygga eget gör man i första hand för att man vill ha ett unikt trumet men din personliga stil på trummorna. Att bygga trummor är dessutom en riktigt kul hobby med stor risk för återfall.

Vilket material behövs då för att bygga sitt eget trumset? Inte så mycket, stommar, stämhus, fästen (för pukor), ben (bastrumma och golvpuka) och skinn. Du väljer själv vilken finish du vill ge dina trummor. De trumstommar man köper numera är av så bra och snyggt trä att du kan få supersnygga trummor bara genom att betsa eller lacka dem. Det är dessutom både billigt och enkelt. Det finns också trumklädsel att köpa på lösvikt. Du får dem som ark och skär själv ut bitar som du limmar eller tejpar fast på trumorna. Trumklädsel är tyvärr inte särskilt billigt. Räkna med minst 5000kr bara i trumklädsel så är det inte just en klassisk pärlemor du söker så lacka eller betsa själv. Fördelen med trumklädseln är att den är av plast och därmed väldigt slitstark. Ditt val! Mer om trumklädsel hittar du längre ned i artikeln. Material för att bygga trummor hittar du här (länk)

Se alltid till att få trumstommar i rätt dimension och med frästa kanter redan från början. Att göra sådant på egen hand kan nämligen vara svårare än man kan tro. Det duger inte med vilken såg som helst eftersom stommarna är extremt svåra att såga i pga sin uppbyggnad. Du kommer att märka det när du borrar :-)

Vad kostar då ett hemmabyggt trumset? Räkna med runt 12’000kr exkl trumskinn för ett standardkit förutsatt att du betsar eller lackar själv. Ifall du inte slarvar med bygget så får du ett superfint trumset för de pengarna. Ett så fint nytt trumset får man inte för de pengarna i någon butik.
Vilka verktyg behövs då? Du kommer väldigt långt med en penna, borrmaskin och en skruvmejsel. Lite sandpapper är alltid bra att ha till hands.
Ett råd på vägen – ta dig tid. Som amerikanarna säger: meassure twice – cut once.

Vill du ha en massa praktiska tips på både bygge och framför allt finish till dina egna trummor så kolla in filmen Guerrilla Drummaking.

Är du nyfiken på filmen så finns endel bra klipp på Youtube som vanligt.
För mer inspiration rekommenderas att söka på nätet efter hemmabyggda trumset. Det finns många kul lösningar som man inte hittar hos de stora trumtillverkarna. På Trumslagarens Facebook-sida hittar du ett bildgalleri med handgjorda trummor.

Ska du göra dina helt nya trummor extra personliga och ge dem en proffsig finish så skaffa egna metallmärken och din egen logo tryck på frontskinnet. Metallmärken kan du skaffa hos någon som jobbar med gravyr. Det går att komma undan med ca 75kr/st om du köper fem stycken på samma gång. Logotryck fixar din trumbutik.

Mer om trumklädslar.
Trumklädsel är plastark som är ca 1mm tjocka. Tumklädsel finns i lite olika prisklasser. Delmar är tillverkare i de allra flesta fall. Deras trumklädslar är av hög kvalitet och finns i mängder av modeller. Det finns också kinesiska klädslar. Vad skiljer dem då åt? Förutom utbudet av modeller så är Delmars oftast enklast att jobba med. Den stora skillnaden utseendemässigt, vilket förstås är viktigast, är att det finns ett helt annat djup i finishen vilket ofta saknas på billigare trumklädslar.

Måtten på plastarken är oftast ca 130x60cm. Det innebär att du nästan alltid måste skarva när du ska klä bastrumman. Kan man inte använda självhäftande bokplast undrar du kanske? Jag skulle starkt avråda från det. Självhäftande plast är oftast väldigt tunn. Det innebär dels att det är väldigt svårt att få plasten att sitta helt slätt. Även om det till en början kan bli snyggt så tänk på att trummor är gjorda av trä vilket innebär att de kommer ändra storlek med luftfuktighet och temperatur. Plastfilmen gör inte det vilket kommer få plasten kan komma att sitta illa med tiden. Främsta nackdelen är dock att den tunna plasten lätt repas och i värsta fall får revor. Dessa problem uppstår inte med riktig trumklädsel som är kraftigare och stadigare plast.

Stort lycka till med ditt bygge!

Författare: Trumslagaren

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.