Börja pensionsspara i tid!

9 januari, 2011 | Författare: fredframez | Posted in Ekonomi

Börja pensionsspara i tid!

För många framförallt yngre människor så känns pensionen ofta avlägsen och något som man hellre skjuter upp än tar tag i. Detta är ett misstag som i längden kan bli dyrt, mycket dyrt. För er som är bekanta med investeringar så finns det ett begrepp som kallas ränta-på-ränta effekten. Detta innebär att pengar som föräntas och sedan föräntas igen växer exponentiellt. Tillslut så kan väldigt små medel växa till enorma summor med denna effekt och även om man bara sparat småsummor lite då och då så blir även det i längden med rätt avkastning ett jättebelopp för dem flesta.

Med andra ord så är tiden på din sida. Det gäller att börja spara i tid och även om man inte har möjligheten att pensionsspara så mycket pengar i sina yngre dagar så kan ändå några hundralappar i månaden göra en enorm skillnad på 40 år. Lyckas man bara få en bra avkastning så kanske det gör att pensionen som man skulle fått om man inte skulle pensionsspara privat, utan enbart haft allmän- och tjänstepension skulle vara hälften så stor som om man även kompletterat med ett privat pensionssparande.

Att placera sina ppm pengar kan vara ett tidsödande projekt. Dock så finns det idag mycket information att få, inte minst på internet. Så bara genom att studera och jämföra fonder någon gång per år så kan man med lite flyt lyckas föränta sina ppm pengar. Detta kommer isåfall klart förbättra ens levnadsstandard när man sedan går i pension. Det gäller även att ha koll på vilken risk man är villig att ta med sina ppm-pengar. Även om risken minskar ju längre tidshorisont man väljer att placera så ska man alltid vara medveten om vad varje sparande medför för risk och möjlighet till avkastning. Som så mycket annat så gäller det att inte lägga alla ägg i samma korg utan sprida riskerna mellan olika riskklassade placeringar.

Sammanfattningsvis så ska man komma ihåg att även om det bara handlar om småsummor, så kan ett pensionssparande som börjar i tid göra stor skillnad när man går i pension. Börja spara i tid och du kommer tacka dig själv.

Författare: fredframez

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.