Biltvätt på bästa sätt, för bilen och miljön

11 oktober, 2010 | Författare: admin | Posted in Hus & hem

Genom att tvätta bilen regelbundet så hjälper du till att förhindra att smutsen biter sig fast, lacken mattas långsammare, du förhindrar rost och på så sätt så förlänger du bilens livstid och håller ett högre värde på bilen.

En utförligare guide hittar du i Stackens artikelarkiv.

Tänk på var du tvättar bilen. Står du hemma på gatan så är det risk att dina rengöringsmedel rinner ner i en dagvattenbrunn, för att sedan komma ut i något vattendrag.
Bäst är om du kan vara i en riktig tvätthall, där man har speciell utrustning som tar om hand om kemikalierna.
Viktigt är även att tänka på att man inte använder rengöringsmedel som är skadliga för miljön eller hälsan.

En del personer är väldigt förtjusta i att tvätta bilen med samma medel som man diskar med. Diskmedel ska man helst inte använda eftersom de ofta är anpassade till att effektivt lösa vegetabilskt och animaliskt fett från porslin. De kan innehålla oneutraliserade ämnen. Och detta gör att diskmedel effektivt löser upp vaxet på din bil eftersom vax är egentligen en sorts vegetabiliskt fett.

Använd hellre ett bilschampo som är anpassat för att tvätta bilar med. Dessa är pH-reglerade och vissa innehåller t.o.m tillsatser av vax för att ge lite bättre glans.

Undvik pulvermedel eftersom om dessa ibland kan vara svåra att lösa upp i vattnet, och om man får ett enda sådant granulat mellan tvättsvampen och lacken blir resultatet detsamma som om du gnider runt grus på bilen.

Använd bara så mycket biltvättmedel så att får loss smutsen från lacken och förhindrar den att falla tillbaka och få fäste igen. (Smutsen kan sitta fast på bilen genom elektrostatiska och joniska bindningar).
Om du överdoserar får du ingen bättre effekt, snarare tvärtom. Du tvättar bort mer av vaxskyddet från bilen, du använder upp ditt tvättmedel fortare och du belastar miljön onödigt mycket. Det blir även svårare att skölja bort allt tvättmedel om du har överdoserat.

Börja med en stor hink, plast är att föredra ifall du sparkar till den mot bilen, häll i biltvättmedlet och fyll hinken med kallt eller ljummet vatten.
Ju varmare vatten du använder desto mjukare blir vaxet på bilen och lossnar då lättare.
Se till att du inte står i direkt solljus när du tvättar bilen, och om lacken är varm se till att den kyls ner innan du börjar tvätta. Skölj t.ex. rikligt med kallt vatten över bilen. Tänk på att motorhuven kan vara ordentligt varm om du nyss har kört med bilen.

När du börjar ska du alltid skölja bilen med vatten.
Skölj nerifrån och upp. Försök att skölja bort så mycket smuts som möjligt på detta sättet.

Sedan så använder du svamp eller tvättborste för att lägga på tvättmedlet. Det är viktigt att få bort smutsen eftersom den binder fukt och bildar grogrund för rost. Skölj svampen emellanåt i en hink med rent vatten för att få bort eventuellt grus, kanske så måste du byta till en ny svamp emellanåt. Börja uppe på bilen och arbeta neråt. Svampa ej så stora områden åt gången, det viktiga är att medlet aldrig får torka in på lacken. Gör det det så kan du få märken som enbart försvinner genom polering och vaxning.
Glöm ej bort att öppna dörrarna och tvätta dörrtrösklar och karmarna också.

Skölj sedan av bilen noggrant, allt tvättmedel ska bort. Är du nöjd med tvättresultatet så är det bara att börja torka bilen, det ska göras så fort som möjligt annars så torkar vattnet in i små pölar och lämnar vita kalkrester på lacken.
Det finns medel som man kan spraya över bilen i samband med sista avsköljningen som förhindrar vattnet från att stanna på lacken, dessa medel innehåller ibland även vaxtillsatser.
Har du möjlighet så ska du gärna högtrycksspola underredet, hjulhusen och skärmkanterna på bilen, särskilt viktigt är det efter vintern och saltningsperiodens slut.

För att torka bilen kan man använda sämskskinn, bomullshanddukar eller gummiskrapa. Ett syntetiskt sämskskinn är kanske det som har bäst uppsugningsförmåga och det lämnar inga rester efter sig. Öppna alla dörrar och huvar för att komma åt att torka överallt och låt de stå öppna ett tag.

Vissa delar av bilen blir inte alltid rena genom en tvätt som ovanstående, då finns det som tur är produkter som är specialanpassade för dessa ändamål.
TIll dessa hör tex avfettningsmedel. Det kan du läsa mer om på Stackens Bilvårdssida och i den speciella guiden om avfettningsmedel.

 

Denna artikel är återskapad ifrån gamla versionen av dinlank.se och publicerad av Admin!

Författare: admin

This author has published 34 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.