Bästa seglingssemestern – olika typer av båtcharter.

11 oktober, 2010 | Författare: admin | Posted in Resor & resmål

Hyra båt utan besättning

Detta kallas på engelska för ”bareboat charter”. Det är det allra vanligaste sättet att hyra en segelbåt på. Det finns många hundra segelbåtar att hyra i Sverige och många tusen i resten av världen, antingen via företag som hanterar uthyrningen, eller via privatpersoner.

Minst två personer i besättningen bör ha seglingskunskaper och erfarenhet av den storlek på båt som man tänker hyra. En del uthyrare kräver förarbevis, skepparexamen eller liknande handlingar. Om båten du hyr är större än 12 x 4 meter måste en person ombord inneha kustskepparintyg eller motsvarande kompetens. Ibland kräver man också personliga referenser. Beroende på var man planerar att hyra sin båt kan det också krävas speciella kunskaper som t ex VHF-certifikat i Kroatien, eller kunskap om tidvattenberäkningar om man hyr båt runt Storbrittanien eller franska atlantkusten.

Hyra båt med besättning

Kallas ”Crewed Charter” på engelska. Detta behöver inte vara så dyrt och exklusivt som det låter. Ni kan t ex be att få med en skeppare under ett par dagar i början för att få lite hjälp med att lära er en ny båt eller ett nytt seglingsområde. Är skepparen med under hela seglingen behöver man ingen egen egen kompetens runt segling och man kan välja om man vill hjälpa till med båten, eller om man bara vill njuta av färden med med sina medpassagerare. Vill man ha det riktigt lyxigt tar man också med en kock ombord.

Paying Crew

Paying Crew betyder ”betalande besättningsman”. Det finns en skeppare ombord som bestämmer färdvägar och annat om båten. Ibland är det långseglare som tar ombord passagerare på detta sätt för att betala en del av sin segling. Kraven på kunskap varierar, men ofta är kraven ganska låga.

Eskadrar

Kallas på engelska för ”Flotilla Charters”. En eskadersegling är en mix mellan att hyra båten utan besättning och med besättning. Oftast finns en ”ledarbåt” som fattar beslut avseende färdväg och natthamnar.
Vill man hyra båten själv, men ändå ha tryggheten och gemenskapen i ett större sällskap, är detta en idealisk form. Vissa eskadrar erbjuder också möjlighet att följa med som ”paying crew”, vilket är bra om man inte vill hyra en hel segelbåt själv. Svenska Kryssarklubben ordnar många eskaderseglingar både i Sverige och utomlands.

Seglingskurs

Vill du lära dig mer om segling och samtidigt träffa nya människor och en trevlig gemenskap? Då kan en seglingskurs vara något för dig. Välj mellan ett stort utbud av kurser för alla kunskapsnivåer, både i Sverige och på varmare breddgrader.

Fundera igenom vilket alternativ av att hyra segelbåt som passar bäst för dig och ditt ressälskap. Det finns möjligheter som passar de flesta kunskapsnivåer och plånböcker men en grundförutsättning är att man skall tycka om att vara på sjön.

Läs mer om båtcharter och hitta en oberoende förteckning över uthyrare av segelbåtar från hela världen på http://www.sboats.com.

Denna artikel är återskapad ifrån gamla versionen av dinlank.se och publicerad av Admin!

Författare: admin

This author has published 34 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.